Kresťania dnes slávia sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov.

06.01.2013 Bratislava

Bratislava 6. januára (TASR) - Sviatok Zjavenie Pána - Traja králi, ktorý je jedným z najstarších kresťanských sviatkov, slávia dnes veriaci na Slovensku i vo svete. Pripomínajú si deň, keď Boh svetlom hviezdy zjavil svojho Syna všetkým národom.

V katolíckej cirkvi je 6. január prikázaným sviatkom, v kostoloch sa konajú slávnostné omše. Ústrednou témou tohto sviatku je udalosť, keď traja mudrci z Východu prišli do Betlehema pokloniť sa novonarodenému Ježišovi a priniesli mu svoje dary - zlato, kadidlo a myrhu. Troch kráľov - Gašpara, Melichara a Baltazára, vedie k malému Ježiškovi svetlo betlehemskej hviezdy. Podľa tradície, kráľ Herodes, keď počul o narodení dieťaťa, rozrušil sa a preľakol. Tajne si dal zavolať mudrcov a povedal im, aby sa dôkladne povypytovali na dieťa a keď ho nájdu, aby mu to oznámili. Tí však vo sne dostali pokyn, aby sa nevracali k Herodesovi, a inou cestou sa vrátili domov.

Traja mudrci z Východu tradične bývajú zobrazovaní v betlehemoch a sú tiež témou vianočných a trojkráľových hier. V dnešný sviatok kňazi počas omší posväcujú trojkráľovú vodu so soľou, kriedu a tymian. Vo viacerých kostoloch bývajú trojkráľové koncerty alebo betlehemské hry.

Na sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov sa v minulosti obvykle konala aj tzv. kňazská koleda, pri ktorej kňazi obchádzali domy a požehnávali príbytky. Kropili ich svätenou vodou, okadili kadidlom a dvere označovali iniciálami troch kráľov - G.M.B. Na viacerých miestach, najmä na vidieku, sa táto tradícia zachovala dodnes.

V minulosti si veriaci 6. januára pripomínali aj krst Ježiša v rieke Jordán. Od roku 1969 sa však táto udalosť slávi osobitne, a to v nedeľu po Zjavení Pána.

Vianočné obdobie sa teda nekončí dnešným sviatočným dňom, ale až sviatkom Krstu Pána, ktorý tento rok pripadá na nedeľu 13. januára.
 

Vyberte región